Wat is?

Likdoorn
Likdoorns zijn naar binnen groeiend eelt. Het is dus niet zo dat likdoorns een wortel hebben. Likdoorns ontdaan door druk, van bv. schoenen of een verkeerde stand van de voet. Plekken waar likdoorns het meest voorkomen zijn tussen of op de tenen en onder de bal van de voet. Likdoorns geven een stekende pijn. Als de likdoorns niet worden verwijderd kunnen ze gaan ontsteken. Zolang de oorzaak niet wordt weggenomen zullen likdoorns na verwijdering steeds weer opnieuw ontstaan.

Wrat
Wratten worden veroorzaakt door een virus. Wratten en likdoorns zijn vaak lastig te onderscheiden. Als de plek bij zijdelingse druk pijn doet is het meestal een wrat. Doet de plek pijn als u er bovenop drukt dan is het meestal een likdoorn

Ingroeiende teennagel
Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij een grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagel is dan in de huid gegroeid en heeft aanleiding gegeven tot irritatie, pijn of een ontsteking. Waarom zo’n teennagel ingroeit is niet met zekerheid bekend. Misschien ligt het aan het schoeisel (te nauw, te smal) of aan de bouw van de teen zelf (licht gekanteld, waardoor bij het lopen een nagelrand te veel in de huid drukt) of door het te kort inknippen van de nagel in de hoekjes.

Schimmel- of kalknagel
Een mycosenagel is hetzelfde als een schimmel- of kalknagel. Men schat dat een kwart van de bevolking een schimmelnagel heeft. De nagel verkleurt van wit naar geel naar bruin. Wordt dikker, bobbelig of brokkelig en kan loslaten. Het is een veel voorkomende aandoening, besmettelijk en gaat niet vanzelf weer weg.De nagels kunnen worden behandeld met een schimmeldodend middel. Als de nagel zo dun mogelijk is afgefreesd zal het middel beter zijn werk kunnen doen. Verkleuring van de nagels komt niet alleen voor bij een schimmelnagel maar ook bij andere aandoeningen. Een gemakkelijk te voorkomen verkleuring van de nagel is de verkleuring veroorzaakt door nagellak. Dit kunt u voorkomen door altijd een basislak ter bescherming van de natuurlijke nagel te gebruiken.

Voorkomen van voetklachten
Koop schoenen van de juiste lengtemaat en breedtemaat. Het liefst in de middag, dan zijn de voeten vaak iets gezwollen. Schoenen zullen dan minder snel te klein worden gekocht. Pas altijd beide schoenen, voeten verschillen onderling vaak van lengte en breedte. Bedenk dat schoenen nooit in de lengte uitlopen, wel gaan ze naar het model van de voet staan.